Cara buat Kimchi yang mudah dan ringkas
Sebelum aku jumpa resepi kimchi yang aku guna ni, aku selalu jumpa resepi yang susah nak buat, atau pun menggunakan bahan yang terlalu banyak. Padahal, tak sampai sepuluh bahan pun diperlukan sebenarnya. Bila ada kimchi ni, ada banyak masakan lain yang boleh cuba dimasak. Contohnya kimchi jjigae, kimchi bokkeumbab dan kimchi jeon. Bila buat kimchi sendiri, kita tau tahap kesegarannya. Maka, jomlah aku kongsikan cara membuat kimchi yang mudah, ringkas dan sedap.
Bahan bahan yang diperlukan untuk buat Kimchi:
Kobis panjang
Kucai
Serbuk Cili
Garam Kasar
Gula
Bawang Putih Kisar
Sos Ikan
Air
Cara membuat Kimchi:
Belah kobis panjang yang dah dibersihkan kepada 4 bahagian.
Potong setiap bahagian tadi kepada saiz mudah makan.
Aku potong pendek sikit dari panjang ibu jari aku.
Ratakan satu bahagian kobis dalam mangkuk besar,
taburkan rata garam kasar.
Kemudian, masukkan lagi satu bahagian kobis, taburkan rata garam sekali lagi.
Ulang lapisan by lapisan sampai habis kobis.
Masukkan secawan air, gaul semua kobis tadi.
Once selesai, asingkan ke tepi untuk 30 minit.
Gaulkan semua bahan untuk sos sehingga sebati.
Sementara menunggu cukup masa, potong kucai.
Apabila cukup 30 minit rendaman kobis tadi, gaulkan kobis sekali lagi
untuk meratakan air garam. Asingkan sekali lagi untuk tambahan 30 minit.
Apabila cukup 30 minit (total rendaman kobis = 1 jam),
cuci kobis 2 kali. Toskan air.
Taknak ada air sikit pun ya masa masukkan campuran sos.
Masukkan juga kucai yang dah dipotong tadi.
Simpan sekurang-kurangnya semalam untuk rasa kimchi yang lebih padu.
Selamat mencuba.
Comments
Post a Comment