Resepi Mudah Sundubu Jjigae
Hai semua. Ada tak antara korang yang suka makan makanan dari Korea Selatan macam aku? I have to admit yang aku paling suka makan jjigae. Tak kisahlah jjigae apa. Aku pernah cuba masak resepi sundubu jjigae sebelum ni. Tapi bila aku ikut resepi tu, macam ada yang tak kena. Tapi! Akhirnya aku dah jumpa resepi mudah yang memang confirm korang rasa macam boleh ulang masak sendiri je banyak kali lepas ni. So, jom aku kongsikan resepi mudah untuk memasak Sundubu Jjigae ni.
First, jom tengok senarai bahan yang diperlukan. Resepi ni pun tak perlu menggunakan gochujang tau, which bagi aku rugi untuk dibeli sebab bukan selalu pun mood nak makan makanan Korea tu datang kan? Lainlah kalau memang pakai hari-hari.
- 1/4 Bawang Holland
- Green Onion
- Daging Kisar
- 3 sudu Serbuk cili
- 2 cawan Air
- 2 sudu Bawang Putih Kisar
- 3 sudu Kicap Masin
- 2 sudu Sos ikan
- Cendawan
- 2 Ketul Taufu Lembut
- Telur
- Black Pepper & Cili Api
Pesanan:
Black pepper dan cili tu untuk tambahkan kepedasan. Jadi, letak ikut keselesaan korang. Kalau korang tak nak pedas langsung, jangan letak langsung. Boleh juga tambah kuantiti air untuk kurangkan kepedasan.
Cara masak:
- Masukkan sedikit minyak, tumiskan bawang dan daun bawang sampai naik bau dan bawang dah jadi kekuningan.
- Masukkan daging dan kacau sampai keluar minyak daging. Bila minyak daging dah keluar, matikan api dan masukkan serbuk cili.
- Kacau rata sampai semua daging jadi merah betul. Tak cukup 2 sudu, tambah sikit lagi. Kalau tak nanti, rasa minyak cili tu tak naik elok 😓
- Dah merah rata, hidupkan semula api dan masukkan air.
- Next, masukkan pula bawang putih kisar, kicap masin, sos ikan, cendawan dan taufu lembut.
- Try rasa. If terlalu bland, boleh tambah kicap masin & sos ikan sedikit lagi.
- Dah okey, pecahkan telur ke dalam jjigae.
- Tambahkan black pepper & cili api ikut spicy level korang ye.
Comments
Post a Comment